whois

Wie is de eigenaar van een bepaalde domeinnaam?

Een bepaalde domeinnaam waarin u interesse heeft, is niet meer beschikbaar? Wie is de eigenaar? De Whois-databanken bieden een antwoord.

Whois-databanken

Bij de registratie van een domeinnaam zijn er verschillende partijen betrokken. Aan de ene kant heeft u de eigenaar van de domeinnaam : de domeinnaamhouder of registrant. Aan de andere kant is er de registry, die het centrale register bijhoudt van alle geregistreerde domeinnamen. De meeste registries bieden geen domeinnamen commercieel aan, maar werken via registrars. Die bieden een registratie van een domeinnaam aan en bieden alle diensten die nodig zijn om de domeinnaam te kunnen gebruiken.

Iedere geregistreerde domeinnaam is opgenomen in een centraal register beheerd door de registry, de Whois-databank. Daar kunt u dus opzoeken wie de eigenaar is van een domeinnaam.

Iedere domeinnaamextensie heeft een andere beheerder. De locatie van de Whois-databank en welke informatie u er in kunt vinden is daarom afhankelijk van de extensie van de domeinnaam.

Contactpersonen

Per domeinnaam zijn er ook meestal verschillende contactpersonen beschikbaar : de domeinnaamhouder, de onsite contactpersoon en een techniche contactpersoon. Als u de eigenaar van een domeinnaam zoekt, dan neemt u contact op met de domeinnaamhouder. Die informatie in de Whois-databank moet correct en altijd bijgewerkt zijn. In sommige gevallen zal de eigenaar anoniem willen blijven en zal er een privacydienst ingeschakeld zijn waardoor u de eigenaar niet kan achterhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *