Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een naam in het Domain Name System (DNS). Het DNS is het naamgevingssysteem op het internet waarmee computers zoals webservers en mailservers alsmede bepaalde diensten en toepassingen kunnen worden geïdentificeerd

Een domeinnaam is een unieke naam die u voor uzelf, uw bedrijf of organisatie vastlegt. Ze geeft u een identiteit op het internet, een gemakkelijke manier om door anderen gevonden te worden. Een domeinnaam wordt vaak uw identiteit op het internet genoemd. Een domeinnaam is ook uniek.

Opbouw domeinnaam

Een domeinnaam bestaat uit minimaal twee delen, gescheiden door een punt.

Het eerste deel is de naam (bvb. perdoma)
In principe is alles mogelijk, zolang de naam bestaat uit een combinatie van twee of meer tekens. De combinatie mag bestaan uit de letters a tot en met z, eventueel aangevuld met cijfers 0 tot en met 9 of een streepje – (maar niet a_$b.be)

 

Het tweede deel is de extensie
Een extensie wordt ook wel Top-Level Domain (TLD) genoemd. Dit deel kunt u niet vrij kiezen, u moet uw keuze maken uit extensies die door het beherend orgaan ICANN zijn toegestaan.

  • Er zijn landspecifieke extensies. Die worden ook wel ccTLD’s genoemd (Country Code Top Level Domain). Bijvoorbeeld de .be voor BelgIë en de .nl extensie voor Nederland..
  • De andere groep extensies zijn generieke top level domains (GTLD’s). Bijvoorbeeld .com, .net, .org, enzovoort. Aan deze lijst worden regelmatig nieuwe TLD’s toegevoegd zoals .me, .bike, .guru, .shop of .agency.

 

Bekijk de ICANN-lijst met alle extensies