Domeinnaam.tips

Een terugblik op de domeinnaammarkt in 2016

Wat leefde op de markt van domeinnamen in 2016?

Domeinnaam.tips, een Belgisch platform dat nieuws uit de domeinnaamindustrie publiceert, ging op onderzoek en rangschikte de grootste TLD’s per categorie, bracht de explosieve groei van de nieuwe gTLD’s in beeld en maakte de balans op van de geo- en cityTLD’s.

Globale markt

Aan het einde van 2016 waren er circa 331 miljoen domeinnamen geregistreerd over alle topleveldomeinen (TLD’s) heen. Dat is een toename van 17 miljoen domeinnamen of 5,4% in vergelijking met 2015.

.com blijft de belangrijkste domeinnaamextensie, gevolgd door de landenextensies van China en Duitsland (2 wereldeconomieën). De generieke extensies .net en .org maken de top 5 volledig.

Globale markt domeinnamen 2016

 

ccTLD’s

De afkorting ccTLD staat voor Country Code Top Level Domain. ccTLD’s zijn domeinnaamextensies voor landen en een bepaalde geografische ligging. De ccTLD’s waren aan het einde van 2016 goed voor circa 139 miljoen geregistreerde domeinnamen, goed voor een marktaandeel van 42%. De tien grootste ccTLD’s vertegenwoordigen 55,6% van alle geregistreerde domeinnamen.

De top 10 wordt aangevoerd door .cn (landextensie China), .de (landextensie Duitsland) en .uk (landextensie Verenigd Koninkrijk). Nederland scoort enorm sterk met een vierde plaats, zeker als we in gedachten houden: het aantal domeinnamen ten opzichte van aantal inwoners. Het aantal geregistreerde .be domeinnamen (landextensie België) kunt u raadplegen op de website van DNS Belgium (1 554 475 registratie op december 2016).

cctlds in 2016

 

Nieuwe gTLD’s

De afkorting gTLD staat voor generic Top Level Domain. gTLD’s zijn generieke domeinnaamextensies die niet gekoppeld zijn aan een land. Op 31 december 2016 telden de nieuwe gTLD’s circa 27,5 miljoen geregistreerde domeinnamen. Dat is een groei van 16 miljoen domeinnamen of 139%. De nieuwe gTLD’s zijn daarmee goed voor een marktaandeel van 8,3%. De tien grootste nieuwe gTLD’s vertegenwoordigen 64% van alle geregistreerde domeinnamen.

Nieuwe .gTLDs als bijvoorbeeld .xyz of .top scoren hoog in de lijst omwille van lage prijzen (‘weggeef-acties’). De markt van de nieuwe gTLD’s zal de komende jaren zeker sterk veranderen maar vele registraties gebeurden de afgelopen jaar door investeerders en speculanten. De inburgering van de nieuwe domeinnaamextensies bij het grote publiek is zeker nog niet het geval.

Nieuwe gtlds 2016

 

GeoTLD’s

GeoTLD’s zijn geografische domeinnaamextensies. .kiwi (Nieuw-Zeelandse domeinnaamextensie) voert de top 10 aan doordat webhostingbedrijf Umbrellar circa 200 000 domeinnamen registreerde die corresponderen met bestaande merknamen en domeinnamen. Grote steden als New York (.nyc), Berlijn (.berlin), Londen (.london), enzovoort vervolledigen de top 10.

De Belgische GeoTLD .vlaanderen kende in 2016 een lichte achteruitgang terwijl .brussel en .gent een mooie stijging doormaakten.

geoTLDs

 

Bron:  Domeinnaam.tips

De data in het rapport reflecteren de cijfers die op het moment van de analyse beschikbaar waren. Die cijfers zijn onderworpen aan dagelijkse verandering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *