SIDN

Meer dan 9 miljoen domeinnamen geregistreerd in Nederland

In de eerste 6 maanden van 2017 groeide het totale aantal domeinnamen in Nederland naar meer dan 9 miljoen. Dankzij de aantrekkende economie steeg vooral het aantal webshops en zakelijke websites.

.nl, .com, .eu

Er zijn nu ruim 5,74 miljoen .nl-domeinnamen geregistreerd. De voornaamste drijver van de groei is de aantrekkende economie. Hierdoor worden steeds minder domeinnamen opgeheven. In de recessiejaren waren faillissementen en bezuinigingen vaak de drijver achter opheffingen, maar met de opleving van de economie besluiten steeds meer bedrijven hun portfolio aan te houden.

Steeds meer ondernemers kijken over de grens en dat vertaalt zich in een groeiende voorkeur voor .com. Dit blijft het internationale ondernemersdomein. Inmiddels zijn er in Nederland meer dan 2 miljoen .com-domeinnamen geregistreerd. Opvallend is dat .eu helemaal niet van deze internationalisering profiteert: het domein krimpt in Nederland al 2 jaar geleidelijk. Bovendien wordt het relatief weinig gebruikt: achter slechts 15% van de .eu-domeinnamen gaat een actieve website schuil.

Nieuwe gTLD’s

Opvallend was de sterk teruglopende groei van nieuwe gTLD’s in Nederland. In het 2e halfjaar van 2016 bedroeg deze nog 28%, in de eerste 6 maanden van 2017 slechts 6%. Vooral het .xyz-domein kromp fors. In het verleden werd dit domein gratis weggegeven bij registratie van een .com-domein. Sinds er voor betaald moet worden, verliest het snel aan populariteit. Het domein van onze hoofdstad .amsterdam, groeit geleidelijk en telt nu zo’n 26.000 registraties. Hiermee staat het als stedendomein op de 5e plek na New York, Londen, Tokyo en Berlijn.

Bron: SIDN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *